Συνδέσεις

Διδακτική επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Την Τετάρτη 08-03-2023 και την Παρασκευή 10-03-2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες των τεσσάρων τμημάτων της Γ΄ τάξης του 9ο Γυμνασίου Λάρισας, επισκέφτηκαν ανά δύο τμήματα, τις εγκαταστάσεις των Τμημάτων Γεωπονίας- Αγροτεχνολογίας και Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εδώ στη Λάρισα, στον χώρο της Γαιόπολης. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του προγράμματος «Ανοιχτές Θύρες» που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και αφορά το πεδίο Επαγγελματικού Προσανατολισμού, στο πλαίσιο δράσης τους μαθήματος «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» και του σχεδίου δράσης «Ενημερωμένοι μαθητές – Αυριανοί Ενεργοί πολίτες».
Αρχικά, τα παιδιά ξεναγήθηκαν στις σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της Γαιόπολης και είδαν πτηνά και ζώα. Οι συγκεκριμένοι χώροι, όπως και οι υπόλοιποι που επιδείχθηκαν, χρησιμοποιούνται τόσο για την εκπαίδευση των φοιτητών-τριών, όσο και για τη διεξαγωγή έρευνας, στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων.
Οι μαθητές και μαθήτριες, ξεναγήθηκαν επίσης στην έκθεση γεωργικών – αγροτικών μηχανημάτων και είδαν πλήθος μηχανημάτων, όπως αγροτικοί ελκυστήρες, άροτρα, σπαρτικές, θεριζοαλωνιστικές μηχανές, χορτοκοπτικές και χορτοδετικές και άλλες μηχανές, παλαιάς και νέας τεχνολογίας.
Ο επόμενος σταθμός ήταν το αεροπονικό θερμοκήπιο που αποτελεί τον νεότερο τύπο θερμοκηπίου, όπου τα φυτά καλλιεργούνται μακριά από το χώμα, μέσα σε ειδικές θήκες με την υποστήριξη μηχανημάτων που ρυθμίζουν την άρδευση και τη θρέψη. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας, όπου η καθηγήτρια Παπαϊωάννου Χρυσούλα τους παρουσίασε εποπτικό υλικό για τις καλλιέργειες στο θερμοκήπιο και για τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσα σε αυτό.
Αμέσως μετά παρακολούθησαν την ομιλία της κας Αθηνάς Τέγου που εκπονεί τη Διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας, σχετικά με τις χρήσεις αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων της ελληνικής χλωρίδας για ιατροφαρμακευτικούς και εμπορικούς σκοπούς. Τα παιδιά είδαν αποξηραμένα φυτά, όπως η Calendula, η Arnica και το βαλσαμόχορτο. Ενημερώθηκαν για τον τρόπο παραγωγή τους, τους σπόρους, την καλλιέργεια, τις μεθόδους αποξήρανσης, απόσταξης και εκχύλισης, την παρασκευή αιθέριων ελαίων και βαμμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε για τους μαθητές και τις μαθήτριες και η συνομιλία τους με φοιτητή του Τμήματος που συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus, ο οποίος μίλησε με βιωματικό τρόπο.
Τα παιδιά συνόδευσαν οι καθηγητές: κα. Ηλιάδου Ολυμπία, κ. Νταφόπουλος Ευθύμιος και η κα Δημάκη Παρασκευή.

Για φωτογραφίες πατήστε >>>εδώ<<<

«  Απρίλιος 2024  »
ΚΔΤΤΠΠΣ
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
safeinternet.gif
Online Translator: